Ajaj! Redan efter ett par veckor så bröt jag min föresats att posta en krönika varje vecka. Orsaken, men ej ursäkten, har berott på Påsken med dess uppsplittrade veckor.
Just nu sitter jag och lägger min sista hand på det som jag skall göra för TechDays 2012 nästa vecka. Jag är bland annat ansvarig för vår förkonferensdag med Windows Phone där Ben Riga skall tala, och sedan en liten monter där man kan ställa sina frågor om utveckling på Windows Phone. I dagarna har jag också avslutat mitt juryarbete både för Geek Awards och MS Awards.
Windows Store expanderar till ytterligare 33 länder
Antoine Leblond berättade i ett bloginlägg på bloggen Windows Store for Developers att snart är det dags att utöka länderna som kan publicera Metro Style Apps till 38 totalt.
In the next significant preview release of the Windows Store service, we will significantly expand our global coverage. We will add 33 additional app submission locales for developers, bringing our total to 38 supported markets for submitting Metro style apps for Windows 8. We will also expand the number of market-specific app catalogs, from 5 to 26.
Du behöver ett Windows Store Token om du själv vill börja publicera. För att få detta behöver du just nu gå en inledande utbildning om hur man utvecklar för Windows 8. Hör av dig till min kollega Danwei Tran Luciani ([email protected]) som är ansvarig för detta om du är intresserad.
Framgångssagan för appen Taptitude på Windows Phone
Säkerhetsluckor, En liga som Apple har topplaceringen i just nu
Apple leder denna liga ibland de stora leverantörerna när det gäller säkerhetsluckor i operativsystem och applikationer under första kvartalet, enligt Trend Micro. Läs mer här.
Pinball FX på Windows 8 inspirerade mig att köpa en bok
Den Metro Style App som jag tror att jag använder mest just nu är faktiskt Pinball Fx.(Säg ingenting till min chef.) Jag har alltid varit svag gör flipperspel. Jag blev till och med så inspirerad att jag var tvungen att köpa en bok om flipperspels historia The Complete Pinball Book. Så nu sitter jag och spelar och läser och naturligtvis är allt för att egentligen lära mig så mycket om Windows 8 som möjligt.
Den här veckan har varit en kamp emot jetlag ifrån förra veckans besök i Redmond. En kamp som jag tror att jag först nu har gått någorlunda segrande ur.
Windows Phone SDK 7.1.1 Update
I måndags kom utan förvarning en uppdatering av utvecklingsverktygen för Windows Phone. De två största nyheterna i denna uppdatering är:
1) Stöd för enheter med 256Mb internminne. Läs mer på MSDN för att se vad det är för skillnader emot att utveckla på dessa typer av enheter i förhållande till dem som vi har varit vana vid, dvs de som har 512Mb internminne.
2) En fix som gör att man kan köra emulatorn i Windows 8. (Jippi, detta är droppen som får bägaren att rinna över för att jag skall installera Windows 8 på min utvecklarburk.)
Scott Guthrie har på sin blogg annonserat att ASP.NET MVC och relaterade projekt kommer att bli fullvärdiga ”open source projects” under en Apachelicens. Detta innebär bland annat att externa användare nu kan uppdatera och rätta buggar i produkten. Projektet kommer fortfarande att finnas på Codeplex och använda sig av det nya stödet för Git.
Windows 8 Developer Camps
Nu börjar det bli dags att börja titta på Windows 8 utifrån ett utvecklarperspektiv. Vilket jag är mycket sugen själv på att göra. För att underlätta detta håller vi på att starta upp ett antal ”camps” över hela världen, även i Sverige. Så här beskrivs dessa camps:
Windows 8 Developer Camps are free, fun, no-fluff events for developers, by developers. You learn from experts in a low-key, interactive way and then get hands-on time to apply what you’ve learned.
Nokia klättrar som en ekorre på smartphonetoppen i Sverige
Det var bara två månader sedan som Nokia släppte sin första telefon med Windows Phone, Lumia 800, i Sverige. Och den har sålt väl sedan dess. I ett pressmeddelande ifrån Telia, där de listar de mest sålda telefonerna så har Nokian klättrat ifrån åttonde till fjärde plats på en månad och därmed gått om alla telefoner ifrån Sony (Ericsson). Det skall bli spännande att följa denna utveckling, speciellt som Nokia fortsätter att lansera nya telefoner under hela våren.
The browser you loved to hate
En ny kampanj för Internet Explorer 9, där vi skojar väldigt mycket med oss själva och de uppfattningar som finns om IE. Gå in och kolla och du kommer säkert att få dig att skratta en eller flera gånger.
Äntligen är det bevisat, Popcorn är väldigt nyttigt
Idag på morgonen, fredag, så publicerades en artikel i SVD som beskriver hur nyttigt popcorn egentligen är. Det innehåller mer antioxidanter än vissa frukter och grönsaker och det spelar ingen roll och du poppar själv eller använder mikropopcorn. Det är främst skalen som innehåller detta. Vilken lycka för den som älskar att mumsa i sig de halvpoppade majskornen som alltid är kvar i botten på skålen.
En artikel i Svenska Dagbladet hävdade, den här veckan, utifrån en undersökning att folk, på grund av sin smarta mobil, blir mer egoister som bryr sig mindre om andra. Undersökningen utförde bland annat ett test där man fick rita av sin mobiltelefon och och sedan mättes deras empati och enligt undersökningen skulle den ha blivit mindre.
Sådana här alarmerande undersökningen finner man hela tiden när något nytt kommer. Och kanske speciellt om de påverkar våra sociala mönster. Hur tror ni att det var när TV kom? Personligen kommer jag ihåg när de första bärbara kasettbandspelarna kom och folk ineslöt sig själva i en matta av musik. Det fanns säkert lika alarmerande undersökningar då.
Ja, mobiltelefonen och social medier, förändrar vårt sociala beteende, men är det alltid till det sämre? En motbild är den arabiska våren som hade stor hjälp av mobiltelefoner och Facebook. Där växte empatin genom att man fick se vad vanliga människor såg och kände en stor empati med dem. Just nu ser vi samma sak med det som händer i Syrien.
Mobiltelefonen ger oss nya möjligheter för kommunikation och med social medier, så ger det oss ny möjlighet för kommunikation med "vanliga" människor. Vi får se och tolka uppgifter själva och inte låta nyhetsbyråer göra det åt oss.
Men en bra fråga som undersökningen utmanar mig till är att se hur empatisk jag är. Det kan vara lätt att med all den information som vi översköljs med, stänga av empatin, för att skydda oss. Hur vi får en bra balans är en utmanade fråga för oss alla.
När kommer alla företagsappar?
I december var jag på en oberoende mobilutvecklarkonferens med namnet Nordic Mobile Developer Summit tillsammans med Nokia. Det var spännande att möta och lyssna på några av de mest kända företagen som utvecklar appar för den nordiska marknaden. Men något som förvånade mig var att alla i princip pratade om kampanjappar eller appar till privatpersoner. Det var ingen (som jag i alla fall hörde) som pratade om företagsappar.
Detta var för mig lite överraskande. Jag trodde att appmarknaden hade kommit längre. På Microsoft är det lite tvärtom. Vi anklagas ibland för att vara för företagsorienterade, att vi inte är duktiga emot konsumentmarknaden. (Vilket inte är sant om vi bland annat tänker på Xbox). Men vi har gjort företagsappar i över tio år.
Det är en spännande utmaning som de mobila utvecklingsföretagen står inför när de skall börja bygga appar för företagen.
Våga vägra telefonkatalogen
Nu har den kommit igen. Ligger i portuppgången i en stor hög. En massa papper, en massa träd, en massa energi för att skapa dem och leverera dem till min trappuppgång. Jag pratar om telefonkatalogen. Något som verkligen har överlevt sig själv. Hur många är det som använder en sådan idag? Jag har har inte öppnat en telefonkatalog på flera år.
Det var ett tag sedan. Men oroa er inte, allt är bra med mig. Jag har inte blivit bortrövad av utomjordingar eller varit inlåst i någon reality-såpa utan kommunikationsmöjligheter med yttervärlden. Det har snarare varit så att det har varit andra spännande saker som tagit min tid i anspråk, vilket har gjort att bloggningen hela tiden har fått stryka på foten.
Jag har tänkt prova ett lite nytt koncept på min blogg under en tid. Jag tänkte skriva en liten veckokrönika med saker som jag har tänkt på eller varit med om under den senaste tiden. Det kan vara både jobbrelaterat och ibland kanske av en lite mer personlig natur. Jag hoppas att både ni och jag gillar det.
Windows Phone Champ
Som några av er vet så jobbar jag på Microsoft och min interna titel är Windows Phone Champ. Att vara en "Champ" på Microsoft innebär att man har ett närmare samarbete med produktgruppen som utvecklar, i mitt fall alltså Windows Phone. Det innebär också att man får stor möjlighet att fördjupa sig genom att man nästan uteslutande jobbar med den produkten. Men man har också ett stort ansvar i detta och i mitt fall är det att utbilda utvecklare i Sverige att göra bra appar på Windows Phone. (Vilket är något som jag verkligen gillar.)
Ledigt jobb
Är det någon som vill börjar jobba på samma avdelning som mig så finns det just nu en öppen position som Developer Evangelist. (Du kommer då att sitta tio meter ifrån mig. Det kanske avskräcker dig, då kan jag flytta så vi sitter med några meters längre mellanrum. Så bli inte avskräckt av detta.)
Windows 8
Det stora för oss under de senaste två veckorna har varit Windows 8. Jag har väntat på Windows 8 Consumer Preview och en ny Slate-PC innan jag hoppade på. Och nu har båda sakerna infallit. Windows 8 rullar nu fint på min Samsung Serie 7 Slate och jag skriver detta inlägg på den i OneNote. Internt har många börjat dog-fooda (försvenskning av dogfooding) Windows 8. En effekt av detta är att många nu sitter och klickar på sina skärmar och undrar varför ingenting händer innan de kommer på att just den skärmen inte har någon touchfunktion.
Visual Studio och Windows Phone SDK
Jag har dock inte gått över till Windows 8 på min utvecklarmaskin än och det beror på att jag inte kan köra Windows Phone emulatorn i Windows 8. Låt mig kortfattat få beskriva hur Windows 8, Visual Studio 11 och Windows Phone SDK hänger ihop, så att man inte har några felaktiga förväntningar:
Om man vill testa att utveckla Metro Style Apps måste man installera Visual Studio 11 på Windows 8.
Man kan installera Windows Phone SDK på Windows 8, men det finns några saker som man måste tänka på för att få det att fungera. (Emulatorn kommer ej att fungera hur man än gör. Man kan naturligtvis köra emot en telefon direkt istället. Det fungerar.)
Hur snabbt går det att utveckla för Windows Phone i jämförelse med andra plattformar?
Detta är en fråga som jag får rätt ofta och som verkligen är svår att svara på. Det är många faktorer som spelar in. Alltifrån verktygen till själva utvecklaren och typen av app som man skall skriva. Här är dock en kul video där man, sida vid sida, utvecklar en mycket enkel app, för Andriod, iOS och Windows Phone. Det kanske visar i alla fall på någonting.
(Själv ser jag det mer som något med underhållningsvärde än en riktig jämförelse.)
Årets Geek och att jag nu har skägg
Just nu håller jag på att testa att ha skägg. Det kliar, men jag känner mig lite som Leif Pagrotsky och han ser rätt vis ut i sitt skägg. (Några andra har sagt Adam Alsing.)
Om ni vill se hur jag ser ut så skulle jag rekommendera denna video där jag diskuterar årets Geek, tävlingen som Microsoft har för geeks.
Så, slå två flugor på en smäll, kolla om du skall anmäla dig eller någon annan till tävlingen och se mig i skägg. (PS. Jag är verkligen inte så dryg som det ser ut som. Jag iklädde mig en idoljuryroll.)
Till slut, min nya Kindle
Jag verkligen gillar min Kindle 3 (som har tangentbord) så det var med lite samvetskvall som jag i smyg köpte mig en ny Kindle Touch för två veckor sedan. Detta främst av två skäl:
Jag använder tangentbordet väldigt lite
Min Kindle 3 måste jag ibland starta om, vilket tar rätt lång tid, speciellt när man snabbt vill börja läsa
Folk har frågat mig om upplevelesen av min nya Kindle i förhållande till den gamla. Här kommer den:
Det känns som de är ungefär lika tunga och tyngden är väldigt viktig för en eboksläsare. Kindle Touch är något tjockare, men det är inget som stör. Fingeravtryck, finns där om man letar efter dem. Det är inget som ännu har stört mig i själva läsningen. Orginalskalet till Kindle Touch, som man måste köpa separat, gillar jag bättre än det som var orginalskal för Kindle 3. (Det luktar till och med bättre.)
Men som sammanfattning kan jag ändå säga att det känns som att de är likvärdiga när man väl läser en bok. Och det är väl det som är bra? Att det är boken och dess innehåll som avgör om upplevelsen av läsningen är bra eller dålig, inte på vilken apparat som man läser den på. PS. Jag läser just nu The Hunger Games Trilogy av Suzanne Collins. Har kommit till andra boken och den överraskar mig på ett spännande sätt.
Följ mig gärna på twitter: @buzzfrog och lämna gärna kommentar där eller här.
Recent Comments